Kismedencei biofeedback terápia

Kismedencei biofeedback terápia

Kismedencei biofeedback

A biofeedback angol kifejezés, pontos fordításban biológiai visszacsatolást jelent, vagyis egy visszajelzést a test működéséről. Egy olyan technika, amellyel megtanulhatjuk irányítani testünk egyes funkcióit. A biofeedbackhez a testen elhelyezett apró érzékelőkre van szükség, melyek információt adnak aktuális állapotunkról. A kapott visszajelzés alapján tudunk olyan változtatásokat végrehajtani, aminek eredményeként javul testünk működése, enyhülnek a panaszaink.

Mint egy tükör

Ha azt mondjuk valakinek, húzd ki magad, tartsd egyenesen a hátad, rögtön fészkelődni kezd. Egy tükör előtt állva könnyebb a helyzete, hiszen tudatosabban cselekszik, és látja is a változást. A nyakszirtünk megfeszülését csak akkor érzékeljük, amikor már kellemetlenné válik, vagy egyéb panaszt idéz elő, például fejfájást. A légzésünk ritmusa is azonnal megváltozik, ha stresszhelyzetbe kerülünk: ilyenkor felszínesebben és gyorsabban vesszük a levegőt. Testünk belső szabályozási folyamatainak nem vagyunk tudatában, és nem az akaratunktól függ, hogy például a pupillánk tágul vagy éppen szűkül, vérnyomásunk csökken vagy emelkedik. Szinte valamennyi élettani funkciónkat azonban tudatosan is befolyásolhatjuk, szabályozhatjuk, ha folyamatos visszajelzést kapunk arról, hogy a feladatot testünk milyen mértékben tudta teljesíteni (pl. a vizelet tartása köhögéskor, tüsszentéskor) – magyarázza dr. Pácsa Szilvia nőgyógyász szakorvos, a kismedencei problémák specialistája, a biofeedback technika szakértője.

Kíméletes és hatékony megoldás

A doktornő tíz évvel ezelőtt Hollandiában tanulta meg a módszert, melyet itthon 2016 óta alkalmaz, évente 100-300 páciensnél. Több biofeedback technika létezik, melyek mindegyike más-más fiziológiás folyamat megváltoztatását, „átképzését” célozza meg. Az egyik ilyen az ún. elektromiográffal végzett terápia (EMG), ami azt jelenti, hogy az érzékelőket a vázizomra kell helyezni, és az EMG-készülék rögzíti az izomösszehúzódással kapcsolatos elektromos aktivitást. Dr. Pácsa Szilvia azon kevés orvosok közé tartozik Magyarországon, aki ezt a diagnosztikai és terápiás eljárást ily módon alkalmazza, és márciustól a Róbert Magánkórházban is végzi a felnőtt kismedence-betegséggel, vizelet- vagy székletinkontinenciával, székrekedéssel, kismedencei fájdalommal küzdő betegeken. A biofeedbacktréning hatásos módszer számos más panasz esetén is, mint például a szorongás, a depresszió, fejfájás, alvási zavar, magas vérnyomás.

Diagnózis és terápia együtt

Az inkontinencia gyakori oka a kismedence és a hólyag záróizmainak nem megfelelő működése. A háttérben nagyon gyakran a gyenge medencefenék-izomzat áll, de lehet idegrendszerünk nem tudatos irányításának megbillenése, sérülése is – magyarázza a doktornő. Ez azt jelenti, hogy sokszor nem is tudjuk, pontosan melyik izmot is kell mozgatni, nem vagyunk testünk teljes kontrolljában, a biofeedback pedig éppen ebben jelent gyors segítséget.

Nemcsak izom-, hanem idegrendszeri tréning is!

A biofeedbacktréning során a gátra vagy a hüvelybe, valamint a hasfalra apró érzékelő kerül, melynek jelzéseit, az izom mozgását, tónusát a páciens egy monitoron megjelenítve nézheti. Ez számára is plusz információkat ad, és olyan idegrendszeri kapcsolatot teremt, amire egy gátizomtorna vagy más intimtorna nem képes. Mint a szakember elmesélte, a tréning során a páciens saját ruhájában felöltözve, egy kényelmes széken vagy fotelben ülve végzi az intimgyakorlatokat. A biofeedback azért is népszerű, mert az eredmények hamar jelentkeznek, a vizelet- és széklettartási panaszok nagyon gyorsan csökkennek, az esetek jelentős részében akár 4 hét alatt megszűnnek. A tréning hatása nemcsak erőteljes, de tartós is. Természetesen döntő a páciens hozzáállása, de a módszer minden életkorban alkalmazható, és akár legyengült fizikai állapotban is könnyen kivitelezhető. A doktornő tapasztalatai szerint az érzékelhető változás, a javulás jelentősen javítja a páciens önértékelését, a siker pedig új lendületet, motivációt ad. A biofeedbacket sikeresen használják kimutatható betegséggel nem rendelkezők kezelésében is, mert a tréning javítja az általános közérzetet, és hozzájárul a testi-lelki fittséghez is

A biofeedback terápiához elengedhetetlen a biofeedback szonda megvásárlása, melynek díja 30.000 Ft. Ez egy egyszeri kiadás, az ügyfél ezt a szondát használja végig a terápia során.

 

19 990 Ft

Visszahívást kérek