Dr. Abkarovics Géza

Dr. Abkarovics Géza

Tizennégy Norvégiában töltött év után ereszt újra itthon gyökereket családjával dr. Abkarovics Géza. Számára a legnagyobb érték, amit külföldi pályafutásából magával hozott, az az, hogy a páciens mindig partner, maximális tiszteletet érdemelve. Nagy tapasztalattal bír a női vizeletinkontinencia kivizsgálása, kezelése, nőgyógyászati prolapsusok (sérvek) kezelése, női kismedence-rekonstrukcióban, többek között a „hálós” megoldások terén.

Orvoscsaládban nőttem fel, így természetes volt számomra ez a pálya. Kisgyermekkoromban persze felmerült, hogy tűzoltó vagy katona szeretnék lenni, de az orvoslás vonzott a leginkább. 1994-ben végeztem a Semmelweis Egyetemen. Szülészet-nőgyógyászatból 1999-ben, majd anesztézia és intenzív terápia tantárgyból 2006-ban szakvizsgáztam.

A mai napig azt gondolom, hogy a szülészet-nőgyógyászat a legszebb szakma a maga nehézségeivel, kihívásaival. Egy percig sem bántam meg a döntésemet, hogy ezt a területet választottam – kezdte Dr. Abkarovics Géza, aki 13 évet töltött első munkahelyén, a Péterffy Sándor Utcai Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán.

Dr. Abkarovics Géza | TritonLife

Fél évből lett tizennégy

Az egyik legjobb barátommal – a szakmai fejlődésünk érdekében – külföldi állásokat kezdtünk megpályázni. Norvégiát céloztuk meg, ahol végül 14 évet töltöttünk, és ahonnan 2021-ben költöztünk haza. Minden úgy indult, hogy elküldtük az önéletrajzunkat, s egy darabig el is feledkeztünk erről az egészről. Aztán pár hónap múlva jött egy telefon Norvégiából, hogy nem akarnék-e mégiscsak menni. A feleségem is elkísért az interjúra, és úgy döntöttünk, hogy először próba jelleggel, fél évre odaköltözünk – mesélte a szülész-nőgyógyász, aki aztán 5 évet töltött a Stord Hospital urogynekologiai profilú osztályán.

Első norvégiai munkahelyén speciális ismereteket szerzett különböző típusú nőgyógyászati prolapsusok (előesések) rekonstrukciójában és vizeletinkontinencia kezelésében, megoldásában.

Multikulturális környezet

Ami rögtön feltűnt, hogy jóval páciens-, illetve orvosorientáltabb az egészségügy. Az első helyen a beteg áll, a másodikon az őt kezelő orvos, és mindenki – az ápoló és adminisztratív, illetve a gazdasági személyzet – ezen együttműködés sikere érdekében rendeli alá saját munkáját.

Emellett az is nagyon tetszett, hogy a szakmán belül nagyon strukturált és kidolgozott, egyértelmű, tiszta, rövid protokollok léteznek, melyek nagyban támogatják az orvosok munkáját. A protokollokat havonta frissítik, így mindig naprakészek.

Dr. Abkarovics Géza számára érdekes élmény volt az is, hogy a kollégák nagy része más országból származott, tehát teljesen multikulturális környezetben tevékenykedhetett. Mindemellett mindenkinek meg kellett tanulnia norvégul, bár ők már itthon megalapozták a nyelvtudásukat, hiszen a költözés előtt majdnem egy évig jártak nyelvtanárhoz.

Jó élmény volt megtapasztalni, hogy ha látják, hogy kedvesen és korrekten bánsz a páciensekkel, akkor nagyon hamar befogadnak, és bármiben segítőkészek – hangsúlyozta a doktor úr, aki természetesen azokra a bakancslistás élményeire is nagyon büszke, melyeket kirándulásaik, utazásaik, az ország felfedezése közben szereztek.

A robotsebészet felé vette az irányt

Miután megtetszett és elmélyültem az inkontinencia gyógyításának kérdéskörében, megpályáztam és meg is nyertem az urogynekológiai részlegvezetői státuszt a Bergeni Egyetem Szülészeti-nőgyógyászati Klinikáján. A munkámnak többek között az is része volt, hogy továbbképezzem a fiatal orvosokat, illetve kezdő szakorvosokat – emlékezett vissza Dr. Abkarovics Géza, aki ezt követően az Oslo melletti Telemark Kórházzal szerződött le.

Új munkahelyén a DaVinci robot műtéti technika elsajátítása volt legfőbb célja. A robotsebészettel foglalkozó osztályon az urogynekológiai részleget vezette, miközben megszerezte a DaVinci robotsebész licencet. – Rendkívül izgalmas volt az eljárások modernsége – mutatott rá a doktor úr, aki főképp „hálós” műtéteket, előesések operációját, kismedence-rekonstrukciós műtéteket végzett a robottechnika segítségével.

Ingázás és régi-új gyökerek

Dr. Abkarovics Géza számára a legnagyobb érték, amit norvégiai pályafutásából magával hozott, az az, hogy a páciens mindig partner, maximális tiszteletet érdemelve. – Hiszek abban, hogy a rendelőben és a műtőben is partnerek vagyunk, semmiképpen sem alá-fölé rendelve. Emellett a szakma iránti alázatot is prioritásként kezelem. Remélem, ezt itthon is át tudom adni másoknak – osztotta meg velünk a szülész-nőgyógyász, akit hazaköltözésükről is megkérdeztünk.

Minden lehetőséget kihasználtunk, hogy ott maradjunk, de elérkezett az a pillanat, amikor a feleségemnek el kellett döntenie, hogy vagy lemond büntetőbírói hivatásáról, vagy folytatja, és akkor hazaköltözünk. Utóbbi mellett döntöttünk, hiszen ő is nagyon szereti a szakmai elhivatottságát. Összetett kérdések voltak bennünk, hiszen a fiaink 11 és 13 évesek, és az ő oktatásukat is szem előtt akartuk tartani. Szerencsénk lett a budapesti iskolával, hiszen megértő tanárok fogadták a fiainkat, akik kitűnő tanulók, és nagyon büszke vagyok rájuk – mondta Dr. Abkarovics Géza, aki bár sikeres norvégiai magánpraxisát eladta, a kórházba még egyszer-egyszer visszahívják segíteni, legyen szó akár rendelésről, akár műtétekről.

Mint kifejtette: ott is vannak már gyökereik, amelyeket nehéz kitépni, hiszen szoros baráti kapcsolatokkal rendelkeznek, de talán nem is kell teljesen elvágni a gyökereket, csupán lecsökkenteni az ingázás gyakoriságát, hogy az itthoni létet is teljes gőzzel meg tudja élni.

Az is a történet része, hogy végül is sosem szakadtam el a magyarországi orvoslástól sem, szinte havonta hazajártunk, illetve a szabadságainkat is itt töltöttük a családdal. Az I. Sz. Klinikán urogynekológia rendelést csináltam, illetve nehezebb eseteket láttam el, „hálós” műtéteket végeztem önkéntesként – mutatott rá Dr. Abkarovics Géza, aki nagyon örül, hogy hazaköltözésével az a régi vágya is beteljesült, hogy csatlakozzon a TritonLife csapatához.

Balaton, teniszezés, családi kikapcsolódás

Végül, de nem utolsósorban szabadidős tevékenységeiről is megkérdeztük a doktor urat, aki bár hiányolja a nagyobb túrákat, melyeket Skandináviában tettek, itthon is igyekeznek sok időt tölteni a természetben. – Minden évben a Balaton környékén nyaralunk. A fiaimmal teniszezni járunk, és szeretjük a családi társasjátékozásokat, filmezéseket is. A nagyszülőket is meglátogatjuk, amikor csak időnk engedi.

Jelenleg a következő társaságok aktív tagja

 • Member of the Norwegian Medical Chamber since 2006 (registry number: 009530800)
 • Member of the Swedish Medical Chamber since 2010
 • Member of the Norwegian Society for Diagnostic Ultrasound in Medicine
 • Member of the AAGL (Advancing Minimally Invasive Gynaecology Worldwide
 • Member of the ICS (International Continence Society)
 • Member of the IUGA (International Urogynecological Association)
 • Member of the Hungarian Anaesthesiology and Intensive Care Society
 • Member of the Hungarian OB/GYN Society since 1999 (registry number: 2275/1999)
 • Member of the Hungarian Menopause Society since 1999
 • Member of the Hungarian Ultrasound Society since 1997 (registry number: B/328)
 • Member of the Hungarian Medical Chamber since 1994 (registry number: VII/444)
Visszahívást kérek