Gátplasztika

Gátplasztika

Amíg nem éltük át a szülés csodáját, addig nehéz elképzelni, hogy testünk azon pontján, amely eddig tökéletesen működött olyan történhet, amely nagymértékben megváltoztathatja az életminőségünket.

Jó esetben mi szabályozzuk a vizelet- és székletürítésünket, nem okoz gondot, ha egy órát is akár vissza kell tartanunk. Egészséges kismedencei szervekkel, ép gáttal ez egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek.

gátplasztika

A szülés során azonban előfordul, hogy sérül a hüvely és a gát. Szülész-nőgyógyászunk és szülésznőnk természetesen minden tőlük telhetőt megtesz, hogy ez ne következzen be, ennek ellenére sajnos a sérülés gyakoribb, mint gondolnánk. A szakemberek a szülés végén helyreállítják a sérülést: megvarrják a gátsebet, helyreállítják az elszakadt szöveteket. Azonban nem mindig sikerül teljes egészében visszaállítani az eredeti helyzetet. Néhányunknak ezen a ponton változik meg az élete. nehezebbé, ritkán lehetetlenné válik a szabályozás, a visszatartás. Megszűnik a szükségletek akaratlagos szabályozása és folyamatosan azt kell szem előtt tartanunk, hogy lesz-e mosdó ott, ahova megyünk.

Tünetek

A panaszok van, hogy csak a szülés után néhány hónappal jelentkeznek: az anyuka csak nehezen vagy egyáltalán nem tudja visszatartani a székletet, a szelet, a vizelet elcseppen, inkontinenciát tapasztal, a szexuális együttlét megváltozik, esteleg fájdalmassá válik. Az elsődleges tünetek mellett idővel megjelennek a másodlagos tünetek is: szégyenérzet, szorongás, visszahúzódás, érzelmi eltávolodás párunktól stb. Idővel a panaszok rosszabbodnak. Spontán javulás nem valószínű, ezért nem érdemes várni! Az első alkalommal, amikor a panaszokat tapasztaljuk, szakemberhez kell fordulni!

Okok

A szülés közben történő gátsérülés mellett más okai is lehetnek a széklettartási zavarnak. Sebészeti vagy nőgyógyászati műtétek, ideggyógyászati betegségek és gerincbántalmak egyaránt előidézhetik a kialakulását. Mindezek mellett a kor előrehaladtával a kismedencei izmok gyengülnek, így idősebb korban sérülés nélkül is romlik a tartási képesség. Bizonyos esetekben vezető ok a stressz, de ez következmény is lehet, hiszen az életminőséget rontó állapotok nagyban befolyásolják mindennapi tevékenységünket, gátolják, hogy teljes, tartalmas életet éljünk.

Kezelés

A legfontosabb, hogy mihamarabb diagnosztizáljuk a bajt. Az intimtorna, a speciális biofeedback torna egyszerűen elsajátítható és otthon végezhető. Sok esetben ez is elegendő a kiesett funkció pótlására. Egyes esetekben azonban a mihamarabb elvégzett rekonstrukció a megoldás. Idővel a környezet hegesedik, sorvad, az izmok megrövidülnek, visszahúzódnak. Ilyenkor a javítás egyre nehezebbé válik. Fontos hangsúlyozni: egy elszakadt izom magától soha nem fog helyre jönni, spontán gyógyulás nincs. A megoldás ilyenkor csakis a műtét.

A műtéti lehetőségeket, a kockázatokat és a várható eredményt minden esetben többször, az apuka, a férj vagy élettárs bevonásával részletesen átbeszéljük. Közösen hozunk döntést, hisz ezek a műtétek megterhelést jelentenek a páciensnek és a családnak egyaránt. Az eredmények azonban igen jók: legtöbb esetben a problémát teljesen magunk mögött tudhatjuk. Ismét teljes értékű életet élhetünk. Nem kell visszahúzódni, kerülni a társaságot, állandóan a toalett közelségére gondolni. A szexuális élet ismét a felhőtlen boldogság forrása lehet.

Kórházunk vezető a kismedencei rekonstrukciók területén. A kivizsgálás speciális ultrahanggal, a felkészítés egyedülálló tapasztalattal rendelkező tornászokkal történik. Műtéteinket nagy tapasztalattal és jó eredményekkel végezzük.

599 000 Ft

Visszahívást kérek