Krónikus kismedencei fájdalom

Krónikus kismedencei fájdalom

kismedence fájdalom

A medencefenék harántcsíkolt izmokból, szalagokból és kötőszövetből épül fel, melyek alátámasztást nyújtanak a kismedencei szerveknek és biztosítják azok normális működését.

A női medencefenék izomrendszeri rendellenességei nagy számban fordulnak elő, és a renyhe, meggyengült kismedence izmok okozta betegségeket könnyen beazonosítják a szakemberek (pl. prolapsus vagy vizeletinkontinencia). Bár ismert, hogy a medencefenék izomzata akut és krónikus kismedencei fájdalom forrása is lehet, ezek az esetek mégis ritkán kerülnek felismerésre a kismedencei fájdalom szindrómák kivizsgálása során.

Milyen tünetek esetén gondoljon a kismedence izmainak krónikus túlfeszülésére?

A folyamatosan feszes, ellazulásra nem képes izmok változatos megjelenésű, többnyire nem specifikus tüneteket okozhatnak. Ilyen a fájdalom, a székrekedés, a vizelés nehézsége, a fájdalmas vagy nehezített közösülés. Jellemzően ezek a kismedencei folyamatok igénylik az egészséges működés során a medencefenék izmainak rugalmas együttműködését, megkövetelik a húgyúti és a végbél záróizmok teljes ellazulását. Más esetekben az ülés, a mozgás során jelentkező fájdalom, vagy a gát, a nemi szervek bőrének égő, fájdalmas érzése uralja a képet.

Mi okozhatja a kismedence izmainak krónikus túlfeszülését?

Egyes esetekben a medencefenék tónusának fokozódása a legfontosabb komponens, amit sérülés, műtét, rossz testtartás, stressz vagy túlerőltetés is okozhat. Az izmok görcsös feszülése máskor csak válaszreakció a háttérben meghúzódó kismedencei rendellenességre, pl. endometrisos, irritábilis bél szindróma, interstitialis cystitis stb. jelenlétére.

A krónikus kismedencei fájdalom kivizsgálása során az előzmények részletes feltárásához orvosi vizsgálat, a medencefenék ultrahangos vizsgálata és a kismedence izmainak elektromiográfos (EMG) biofeedback vizsgálata kapcsolódik. Egymás munkáját ismerő és segítő szakmai csapatunk ennek alapján alakítja ki az egyénre szabott, gyógyszeres kezelést, fizioterápiát és életmód tanácsadást, szükség esetén műtéti eljárást is tartalmazó terápiás javaslatot.

Visszahívást kérek