Rigóné Tavaszi Piroska

Rigóné Tavaszi Piroska

Rigóné Tavaszi Piroska

Több mint 3 400 esetet látott el az elmúlt három évben Rigóné Tavaszi Piroska, a kismedence területére szakosodott gyógytornász, manuálterapeuta és mentálhigiénés szakember. „Mozgalmas pályát szerettem volna, ahol nem kell sokat az íróasztalnál ülni” – mondta a gyógytornász, aki 2017-től erősíti a TritonLife csapatát, ahol hatalmas elhivatottsággal segíti a pácienseket.

A gimnázium után egészségügyi főiskolára jelentkeztem, dietetikusnak tanultam, s ebben kezdtem el dolgozni. A gyermekeim születése után váltottam a táplálkozástudomány világából a gyógytorna irányába. Ezt megelőzően mentálhigiénés szakember végzettséget szereztem a Semmelweis Egyetemen. A gyógytornát szintén a Semmelweisen sajátítottam el, 2006-ban végeztem ezen a szakon. Érdekesség, hogy ez a pálya már akkor is felkeltette az érdeklődésemet, amikor még dietetikusnak készültem. Lételemem a mozgás, a második pályaválasztásom már sokkal inkább erről szólt – idézte fel Rigóné Tavaszi Piroska, akinek egész karrierútját végigkíséri a tanulás, megannyi továbbképzésen vett már részt, s 2018-ban manuálterapeuta végzettséget is szerzett.

Ami előre vitte

Főként szervezési kihívás volt azokban az években, amikor Rigóné Tavaszi Piroska gyermekei mellett tanult. Mint elmesélte, a férje és a nagyszülők sokat segítettek, amikor órára kellett mennie, tanult vagy épp vizsgázott.

Bár sok volt a feladat, nem éltem meg terhesnek. Energiát adott, hogy azt tanulhattam, amit valójában szeretek. Sokáig otthon voltam a gyerekekkel, és a tanulás egy másfajta, intellektuális kihívást jelentett. Felvillanyozott, hogy anatómiával és élettannal foglalkozhattam, rendszerben kezdtem gondolkodni az emberi testről. Éreztem, hogy ez lesz az én utam, ez vitt előre.

Tapasztalatszerzés a magánegészségügyben

Rigóné Tavaszi Piroska munkája párhuzamosan indult az állami és a magánegészségügyben, évekig a délelőttök az állami, a délutánok a magán szektort jelentették számára.

Ahogy önállósodtak a gyerekek, egyre bővítettem a magánszektor mennyiségét, hosszát, s folyamatosan átvette az állami helyét, melynek során gerinc- és kismedencei problémákkal foglalkoztam egyidejűleg. Sok-sok tapasztalatot, orvoskollégákkal fontos szakmai kapcsolatokat szereztem, elmélyülhettem a betegvizsgálaton alapuló medencefenék gyógytornában.  

Heti egyből öt nap lett

A gyógytornász 2017-ben csatlakozott a Róbert Magánkórház csapatához, akkoriban összesen három munkahelyen állt helyt.

Fokozatosan építettem le a másik kettőt, hiszen a TritonLife-ban azon a területen teljesedhetett ki a munkám, ami igazán érdekelt: ez pedig a szülés körüli fizioterápia. 2018-tól napjainkig 3 404 esetet láttam el. Az első körben heti egynapos vállalás dinamikusan növekedett, s heti öt nap lett belőle, mellyel nemcsak a rendelési idő, hanem a repertoár is bővült – osztotta meg Rigóné Tavaszi Piroska, aki saját szülésélményei miatt – a szakmai hozzáértésen túl – mély empátiával, megértéssel és lelki segítségnyújtással is páciensei felé tud fordulni.

Traumából hivatás

Az öngyógyítás és öngondoskodás folyamata végigkíséri az életemet. Az első szülésélményem komoly traumákat okozott, a másik kettő pedig felemelő élmény volt. Én akkoriban nem kaptam meg azt a segítséget, amit most szeretnék megadni a hasonló helyzetben lévő pácienseknek. Az átélt trauma és a másik két pozitív szülésélmény együttesen motivál abban, hogy minél több nőt hozzásegítsek a szép szülésélményhez és a szakszerű regenerációhoz.

Rigóné Tavaszi Piroska

Bővülő csapat

Piroska arról is beszélt, hogy a mai napig rengeteg tévhit és stigma kering a társadalomban a kismedencei problémákkal kapcsolatosan. Többek között ezért is fontos, hogy az érintettek szakmailag kompetens helyre menjenek, amely a nemzetközi szakmai ajánlások szerint dolgozik. Az sem titok, hogy Magyarországon kevés gyógytornász foglalkozik ilyen mélységekben ezzel a témával. Nem is csoda, hogy Piroskának már egy kisebb csapata is van, mely folyamatosan bővülni fog.  

Az ő betanításuk, mentorálásuk is a feladatom. A magas szintű szakmaiság mellett a mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt fektetek – említette a gyógytornász, akit a pácienseiről is kérdeztünk.

Nyolcvan százalékban fiatal nők érkeznek hozzánk szülés előtt, illetve után, s a fennmaradó húsz százalékban vannak a férfiak, valamint az idősebb korosztály. A prevenciót is roppant fontosnak tartom, nem csak problémákkal küzdőkkel foglalkozunk. Például szülés után a sporthoz való visszatérés kérdésköre nagyon gyakori. Tünetmentesség esetén is hangsúlyozom az állapotfelmérés fontosságát.

Társaság, zene, mozgás

A munkájában való helytállás abból az erőből is fakad, melyet gyermek- és fiatalkorában, családja körében, Zala megyében kapott. – A hazai gyökerek, a vidéki élet, a nyugalom és a természet közelsége mind a mai napig fontosak számomra. Édesanyámat rendszeresen meglátogatjuk. Szeretek hazamenni, feltöltődni, kikapcsolódni. A szakmai utam és a házasságkötés vezetett Budapestre, ám egy kis faluban nőttem fel, s a gimnáziumot Zalaegerszegen végeztem el – mondta Rigóné Tavaszi Piroska, akit családjáról és hobbijairól is kérdeztünk.

A szabadidőnk nagy részét igyekszünk a már felnőtt gyermekeinkkel eltölteni, közös programokkal, hétvégi együttlétekkel. A lányom pszichológus lett, azon belül szervezetfejlesztő munkapszichológusként jelenleg Angliában él. A két fiam közül az egyik hamarosan végez közgazdász szakon, a kisebbik pedig az édesapja nyomdokaiba lép, hiszen gépészmérnöknek tanul.

2015 óta heti rendszerességgel salsázunk a férjemmel. Hétvégi táncos bulikba és táborokba is szoktunk járni. A társaság, a zene és a mozgás együtt nagyon feltölt minket. Az örömmel végzett mozgást nagyon fontosnak tartom, mindenkinek szívből ajánlom.

Visszahívást kérek