A székrekedés

A székrekedés

székrekedés

A székrekedés népbetegség, a lakosság közel 40%-át érinti. 60 éves kor felett a nők 60%-ának keseríti meg a mindennapjait. Mivel inkább rossz szokásnak tekintjük, mint betegségnek, ezért a problémával ritkán fordulunk orvoshoz.

A székrekedés megoldására számtalan házi praktika, tévhit kering a köztudatban, és a patikákban is sokféle hashajtó kapható vény nélkül. Sajnos az orvosok nagy része is megszokásból, az okok felderítése nélkül ajánl gyógyszert páciensének.

A témába mélyedve számos érdekes dolgot tudhatunk meg: a székrekedés egyik leggyakoribb oka a kismedencei izmok működési zavara. Nem a bélműködés, hanem a székletürítés hibájáról van tehát szó. A patikában kapható szerek nagy része viszont a bélműködésre hat. Persze lesz hatásuk, hiszen a hígabb széklet könnyebben fog távozni.

Másik érdekes kérdés, hogy valójában mit is nevezünk székrekedésnek? Kemény a széklet? Ritkán ürítünk? Nehezen ürül? Nem érzünk ingert? Ezeket a kérdéseket kell legelőször tisztázni.

Kismedence Központunkban holisztikus szemlélettel tekintünk a problémára. Igyekszünk felderíteni a háttérben lévő okot vagy okokat. A kivizsgálás része a kismedencei ultrahang vizsgálat, a tranzitidő mérés és a székelési röntgen felvétel is. Kezelési tervet csak a tények ismeretében állítunk fel.

Az esetek nagy részében a diéta beállítása, széklet lágyítók használata és a medencefenék torna egy speciális formája, a székelési vagy defekációs tréning megoldja a problémát. Hangsúlyt kell fektetni a toaletten ülés testhelyzetére is.

Viszonylag ritkán találkozunk a teljes székletürítési képtelenséggel. Ezeknek a pácienseknek szinte az egész élete a székletürítés problémája körül forog, és többségében ujjal vagy beöntéssel oldják meg a helyzetet. A legtöbb ilyen esetben műtétre van szükség. Ezekben a műtétekben nagy gyakorlattal rendelkezünk. Számtalan hálás, elégedett betegnek változott meg a műtétnek köszönhetően az élete, javult meg az életminősége.

A makacs székrekedés orvosi kivizsgálást igényel. Forduljon bizalommal Kismedence Központunk szakértőihez!

 

Visszahívást kérek