Inkontinencia szalagműtét

Inkontinencia szalagműtét

Szülés után vagy a kor előrehaladtával nem ritka, hogy változás történik testűnk medencekörüli szakaszán. Egy gyermek világrahozása nagy megterhelést jelent a nők számára. Hirtelen változásokhoz kell alkalmazkodniuk és nagy teherbírással kell rendelkezniük, amelyre nem mindig van felkészülve a szervezet. Olykor előfordul, hogy a megterhelés következtében sérülés alakul ki a gáttájékon, a kismedencei szerveink körül, amelyek nem tudnak a későbbiekben megfelelően regenerálódni. Ahogy haladunk előre az időben és egyre több gyertya díszeleg a születésnapi tortánkon, úgy az izomzatunk, szervi berendezésünk veszít rugalmasságából, "munkabírásából". Egyre gyakoribbak a vizelet- és széklettartási gondok, amelyek nagy mértékben befolyásolják életminőségünket.

A vizelettartási panaszokat inkontinenciának nevezzük. Ma már szerencsére nem szükséges ezzel a problémával együtt élni, hiszen akár műtéttel, akár gyógytornával, de van megoldás.

A műtét

Ha orvosunk úgy határoz, hogy életminőségünket a műtéti beavatkozás után nyerhetjük vissza a legnagyobb mértékben, akkor sem szabad megijednünk. A Róbert Magánkórházban tapasztalt szakember segít a probléma megszüntetésében. A beavatkozás célja, hogy a hólyagnyak, a húgycső eredeti anatómiai helyzetét helyreállítsuk az atipikus mozgás megszüntetésével. Ezáltal javulnak a vizelettartási panaszok, helyreáll a húgycső záró funkciója.

A műtétet intravénás altatásban vagy regionális vezetéses (gerincközeli) fájdalomcsillapításban végezzük, amelyről az aneszteziológiai konzultáción kaphat részletes tájékoztatást. A beavatkozás során a hóIyagba állandó katétert helyezünk. A húgycső alatt a hüvely mellső falán hosszanti metszést ejtünk, a húgycsövet kipreparáljuk. A katétert áItalában a műtétet követő első napon távolítjuk el. Spontán vizelés után ultrahangos vizsgálattal győződünk meg a hólyag megfelelő mértékű kiürüléséről, mely esetén másnap Ön kórhrázunkból távozhat. A varratszedés megbeszélt időben történik.

A TVT

Az inkontinencia-javító műtétek között egyre inkább alkalmazott módszer a feszülésmentes hüvelyi szalagműtét, az úgynevezett TVT, mely során az inkontinencia szalagot a húgycső alól a szeméremcsont mögé vezetjük (A kép). Ilyenkor a a hasfalon, a szeméremcsont felett található lesz egy egy centiméteres seb, de a műtét 5 éven túli eredményessége mintegy 90%-os. Ha ez a technika ajánlott, akkor mindenképpen szükség van cystoscopiára (hólyagtükrözés) is, hogy kizárjuk az esetleges hólyagsérülést.

A TOT

A beavatkozás másik változatában (B kép) az inkontinencia szalagot úgy helyezzük a húgycső alá, hogy a szeméremcsont szárai mögött vezetve a speciális eszközünket és így a szalag végei két oldalon a combtőben kerülnek a bőrfelszínre. Ha a páciens húgycsöve alá vízszintesen, „hídként” kerül a szalag behelyezésre, akkor TOT műtétről beszélünk. Ilyenkor a combtőben, két oldalon lesz egy-egy pici seb, a szúrási pontnak megfelelően. Azok felesleges részeit eltávolítjuk, majd a combtő 1 cm-es sebeit zárjuk, csakúgy, mint a húgycső alatti hüvelyszéleket.

799 000 Ft + szalag

Visszahívást kérek