A gát és végbél záróizmok sérülése

A gát és végbél záróizmok sérülése

 

inkontinencia

A hüvelyi szülés során előfordul, hogy megsérül a gát. A szövetek károsodásának megelőzésére gátvédelmet, szükség esetén gátmetszést végeznek a szülőszobán, ám a kismama tudatos felkészülése, a szülést vezető orvos és szülésznő szakmai gondoskodása ellenére is bekövetkezhet repedés.

A gát sérülése általában felületes, könnyen gyógyuló, azonban egyes esetekben a gát teljesen átszakad. Ilyenkor a helyreállítást a szülőágyon, súlyosabb esetben műtőben azonnal elvégzi a szülész orvos. Mivel a gátsérülés akár kívülről nem látható, úgy nevezett fedett is lehet, így előfordul, hogy a probléma nem kerül felismerésre a szülőágyon.

Kórházunkban megoldást ajánlunk mindazoknak, akiknél szülési szövődmény következett be vagy felmerül annak a gyanúja.

Mikor gondoljunk rejtett sérülésre? 

Ha a szülést követően azt vesszük észre, hogy

  • a székletet, a szelet nehezebben vagy nem tudjuk tartani
  • a székelési inger “parancsoló”, azaz sietni kell a toalettre
  • széklet nyom jelenik meg az alsóneműn, a betéten
  • megváltozik a gát formája, deformálódik a hüvely bemenet

A tünetek leggyakrabban már néhány héttel azután jelen vannak, ám sokszor csak később, akár a szülés után több évvel jelennek meg. Fontos kiemelni, hogy részleges sérülések okozta károsodást fiatal korban még jól kompenzálja a többi medencefenéki izom, és a széklettartás zavara, az inkontinencia csak idősebb korban, az izmok fáradásával, a szövetek meggyengülésével alakul ki.

Jó hír, hogy a problémát feltáró vizsgálat fájdalommentes, egy speciális ultrahang vizsgálattal kiegészítve gyorsan megállapítható a sérülés  ténye, mértéke. A kisebb sérülések után a medencefenék torna gyakorlása, a záróizmok megerősítése önmagában is eredményes lehet. Az izmok teljes szakadása esetén azonban kizárólag a műtéttől várható hosszútávú, végleges megoldás. A szülés után kb. fél évvel végzett helyreállító műtét eredményei a legjobbak.

Visszahívást kérek